Logo

Logo
2n premi Concurs "Deixa la teva petjada"

sábado, 7 de febrero de 2015



 PETITA POBLACIÓ DE GUIYU nord de Hong Kong



Just al nord de l’illa de Hong Kong en els Nous Territoris hi ha un amagatall perfecte pels residus tecnològics. Un activista de GreenPeace els està seguint el rastre perquè sospita que se'n fa un gran negoci alhora que contaminen i perjudiquen greument la salut de la població.
Llavors ràpidament troba un pati d’emmagatzematge, on els residus esperen per ser tractats o transportats a l’altre cantó de la frontera.
Un cop aquests materials emmagatzemats, han creuat la frontera gràcies a suborns i altres tractes, els porten a la ciutat de Guiyu. Aquest activista explica que quan van arribar a Guiyu no van veure cap indicador que allò fos Guiyu, però van notar una pudor molt forta i de seguida van saber que havien arribat, era el final del trejecte?



8 comentarios:

  1. La temàtica és l'acumulació de residus tecnològics contaminants en la població de Guiyu, al sud-est de Xina.
    El problema és que en el poblat de Guiyu s'acumula una gran quantitat de brossa tecnològica i contimina greument el sòl, l'aire i l'aigua, afectant així a la salut de les persones.
    Això és degut al fet que resulta més econòmic enviar els residus tecnològics a Guiyu que reciclar-los correctament.
    Aquest problema s'agreuja a causa de l'augment del consum de les noves tecnologies innecessàriament, a més del creixement de la corrupció policial i política internacional, que fan els ulls grossos davant d'aquest problema.

    Òbviament, la solució a aquest problema és complicada i requereix una participació global. Per començar, és necessari que ens conscienciem de les conseqüències del consum desmesurat i en posem remei. A més, les altes esferes de la nostra societat actual han de treballar i crear polítiques protectores contra aquest fet.

    Durant el treball investigarem més a fons el tema i la qüestió que se'ns ha plantejat, intentant resoldre preguntes com quines són les causes exactes d'aquest fet i les seves conseqüències econòmiques, mediambientals, socials i de salut. A més, desenvoluparem més possibles solucions millor elaborades.

    Belén Mínguez, Andrea Estepa i Cristina Yagüe

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Conclusió:

      En conclusió, Guiyu és la zona més gran d’acumulació de brossa electrònica. Aquest fet perjudica greument la salut dels seus habitants, sent així una de les ciutats amb el nombre més alt d’avortaments, de nascuts morts i de nens amb malformacions i malalties congènites. També es produeix, com és obvi, un gran malbaratament del medi ambient i en la manera de viure de la població de Guiyu. Aquesta cada cop té un nivell de qualitat més baix a causa de aquest abocament de residus a, per exemple, rius, fent que l’aigua no sigui potable i que les substàncies tòxiques es filtrin en el subsòl, impossibilitant així l’agricultura en aquesta zona.

      Però com dèiem al començament del treball, el canvi i millora de zones com la de Guiyu (no és l'única que pateix aquesta situació) ha de començar en nosaltres, com per exemple intentar no abusar del consum de les noves tecnologies o intentar portar-les a punts nets una vegada expirin. També són necessàries la creació de nous aparells que durin més i un major control del tràfic il·legal dels residus. Tot i que poden resultar canvis complicats, al nostre parer no són impossibles.

      El treball ha estat entretingut i revelador (el fet que avui dia no es conegui més aquest fet és un altre element que necessàriament ha de canviar), però potser una mica inoportú tenint en compte que estem en una etapa on els exàmens abunden i el temps no ens el regala. Igualment ens emportem una experiència grata.

      Belén Mínguez, Andrea Estepa i Cristina Yagüe

      Eliminar
  2. El nostre grup està format per Clàudia Bastida, Mireia Aguilar, Esteban Jover i Sandra León.

    El tema que tracta el text és l'acumulació de residus electrònics contaminants a la població de Guiyu, a la Xina. Aquesta acumulació comporta contaminacions al sòl, a l'aigua i a l'aire, les quals afecten greument a la salut de la població. D'aquestes contaminacions, la més destacada és la de l'aire, ja que aquests residus generen unes olors molt fortes nocives que disminueixen la qualitat de vida dels seus habitants.

    Darrere d'aquesta problemàtica hi ha un gran negoci mogut pels interessos de persones amb un gran poder econòmic que, il·legalment, traspassen i aboquen els residus electrònics a l'altra banda de la frontera, provocant així conseqüències greus mediambientals.

    Aquesta situació s'agreuja a causa del desenvolupament tecnològic, ja que aquest genera més residus i, per tant, més corrupció. Cal prendre consciència d'aquesta injustícia, ja que no som nosaltres els que la patim però, si així fos, ens agradaria que es pensessin solucions.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Fer aquest treball ens ha ajudat a conscienciar-nos sobre el problema que hi ha actualment a Guiyu, Hong Kong. Ara sabem que la societat mai ha pres consciència del tema, ja que hi ha un munt de factors que ho impedeixen, com és la obsolescència programada. Aquesta, acompanyada pel constant canvi de les modes a la tecnologia, fa que tothom vulgui tenir l’últim model de mòbil, d’ordinador... etcètera, la qual cosa provoca que cada vegada es generin més residus electrònics nocius per a la salut dels qui els treballen. Aquest consumisme intens agreuja la situació i, a la llarga, acaba causant la falta de cura del medi ambient.

      També sabem que això mai es resoldrà a no ser que les autoritats locals de Guiyu i les dels propis proveïdors prenguin alguna mesura o facin alguna cosa però, ja que no ho fan, per què no actuem?

      Hem arribat a una conclusió molt clara, i és que canviar la situació i resoldre el conflicte és una tasca de tothom. Nosaltres som els que hem d’iniciar-la i ho podem fer de moltes maneres: portant els nostres residus electrònics a punts verds, intentant mantenir els nostres aparells electrònics durant el màxim de temps possible... Hem d’acabar amb aquest consumisme hiperbòlic o patirem greus conseqüències perquè ara és a Guiyu, però demà podria ser aquí.

      Eliminar
  3. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  4. Hola, el nostre grup està compost per quatre integrants, en concret la Núria, l'Alex, el Jorge i la Miriam. La nostra hipòtesi sobre l'acumulació dels residus electrònics a Guiyu ( Xina) es basa en que hi ha una població de residus electrònics molt gran a causa de que surt més rentable aborcar-los que tractar-los, ja que suposa un gran negoci per a les companyies dels propis aparells electrònics. No obstant, això suposa un gran risc medioambiental i per la salut dels habitants de la població de Guiyu. És una situació insostenible que si no es troba una solució ja, anirà a més i pitjor.
    Aquesta situació s'ha generat en part pel capitalisme al primer món, ja que molts consumidors estan influenciats per les grans companyies i senten la necessitat innecessària de comprar, de manera que el que queda antiquat, va a parar a llocs com aquest.
    A més, si no fos suficient, aquests pobles del tercer món es veuen obligats a acceptar sobors, com a única font d'ingressos.
    El nostre projecte tractaria sobre trobar els responsables de aquest problema i trobar possibles solucions al mateix, a més dels factors que influeixen i els problemes que comporta al medi i a la salut.

    ResponderEliminar
  5. Quan vam començar aquest treball, cap de nosaltres sabia res del tema, i ara que l’hem finalitzat, se'ns han obert els ulls i hem arribat a les següents conclusions:

    - Encara que a nosaltres no ens ho sembli, tots hem participat en aquest conflicte de manera negativa, agreujant-lo cada cop que un aparell de casa nostra s'ha espatllat i els hem llençat a les escombraries, sense pensar que li passaria després.

    - Encara que hi ha molts organismes que es dediquen a agreujar el conflicte, també hi ha altres organitzacions que es preocupen i treballen per evitar aquesta situació.

    - Les màfies tenen més poder del que pensem i controlen moltes coses sense que la gent sigui conscient. Aquest poder fa que siguin quasi impossible d'enfrontar.

    - Molta gent és manipulada per grans empreses i marques perquè comprin els seus nous productes, fent-les creure que els seus productes es troben obsolets.

    - La població, incloses les grans empreses, ens estem conscienciant que mitjançant certes accions estem destruint el planeta i que hem de canviar per a evitar que això passi, encara que sigui difícil. La nostra solució seria que si, cadascú fes una mica, podríem evitar la catàstrofe que vindrà, si no erradiquem el consumisme i el capitalisme.

    - La pobra situació de la població és notable. Encara que el govern de Guiyu sigui conscient dels greus problemes de salut dels habitants, es veu tan pressionat per les màfies que no pot fer res per tancar el negoci que hi ha.

    - La situació dels habitants de Guiyu, que es veuen obligats a treballar en condicions molt nocives per a la seva salut a canvi de molt pocs diners, és un clar exemple d'injustícia i la gent que es troba en aquesta situació no ha fet res per merèixer-lo, només néixer allà.

    Realment, nosaltres com a ciutadans formen una part clau per millorar la situació a Guiyu. Nosaltres, podem escollir què o quan hem de comprar les coses, i tenim un cert poder per fer pressió a les multinacionals. Hem de consicenciar a la resta de la població de problemes tant importants com a aquest, hem de saber valorar el que tenim i no guiar-nos per les modes ( en referència als mòbils) i hauríem de posseir més consciencia i més sensibilitat entorn aquestes situacions, que els mitjans de comunicació i les grans empreses, ens amagen pels seus propis interessos.

    Hem de solidaritzar-nos envers les persones que es troben afectades i aprendre a valorar i a estimar el nostre planeta. Hem de mirar per les futures generacions, ja que si no s'actua patiran aquest problema.

    Els habitants de Guiyu són les persones que solucionen els residus que els habitants del primer món desaprofiten i no es preocupen a on arribaran a parar. Hem de canviar això,pel planeta, pel medi ambient, i pel nostre futur.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. El nostre grup està format per Alex Infantes, Jorge Pacha, Núria Estévez i Miriam Piñol.

      Eliminar