Logo

Logo
2n premi Concurs "Deixa la teva petjada"

martes, 17 de febrero de 2015

REPÚBLICA DEL CONGO.Coltán: el mineral de la guerra


Fa poc més de 20 anys, Bukavu era una de les ciutats més boniques del Congo, a la ribera del llac Kivu, amb carrers nets i jardins cuidats. Però actualment està ple d’edificis en runes, carrerons on s’arrosseguen gossos famèlics i muntanyes de brossa, superpoblat per la massiva immigració de camperols que han hagut d’abandonar les seves terres (voluntàriament o a la força), sobretot per les guerres d’aquests últims anys. La majoria d’éssers humans que veureu, són sobretot nens, que sovint traspassen esquerdes tallades en les roques, amb el perill que se’ls hi desprengui a sobre...però cobert de fang i pols, famèlics i d’ulls envermellits, no tenen on escollir.
Si seguiu el rierol d’escassa aigua, veureu la vall on els arbres han estat arrencats a cop de dinamita. Empreses multinacionals i les guerrilles competeixen en l’explotació del mineral coltán, sense importar el cost humà.
Aquest mineral és el component fonamental de gran quantitat d’aparells,com els mòbils, les pantalles de plasma, els Gps, les videoconsoles,els Mp3 y Mp4, les càmares de fotos i les joguines electròniques.
En teoria hauria de ser una benedicció econòmica per a un país amb una superficie de 2’34 milions de quilòmetres quadrats i una esperança de vida de tan sols 47 anys, però lamentablement no és així. Què succeix amb el coltán a la República del Congo?




5 comentarios:

  1. Un cop llegit el problema ens hem adonat que el país del Congo concretament Bukavu, es troba en una situació molt greu i que si no es fa res per solucionar la seva situació acabarà esclatant una guerra pel control del Coltan.
    La nostra hipòtesi es que no es fa res a aquest país perquè no interessa, ja que als països desenvolupats aquest material esta present a la nostra tecnologia i per tant quan mes baix sigui el cost del Coltan, més econòmics seran els preus dels aparells.
    A més a més, això produirà una sèrie de malalties en tota la població que treballa (obligats o no) a les mines d’aquest material degut a les condicions infrahumanes en les quals treballen, obligats per multinacionals o guerrilles locals que volen aconseguir el monopoli de les mines.
    El nostre treball anirà dirigit a conèixer que es aquest mineral, perquè tenen tant interès en controlar la seva explotació i que esta suposant per a la població de Bukavu el ser tan rica mineralment.

    Alba Castells, Leila López, David Muñoz

    ResponderEliminar
  2. Som un grup de segon de Batxillerat que treballarà el problema que suposa l’extracció del coltan a la regió del Congo, concretament a la zona de Bukavu.
    Llegint la situació en la qual es troba el país, ens plantegem la idea que és un país on existeixen interessos econòmics internacionals a causa d’aquest mineral. També ens plantegem la qüestió de per què el govern del Congo no pren mesures contra l’explotació, no només del mineral, sinó també de la població. Per tant, la nostra hipòtesi és que les multinacionals tenen una gran influència sobre el govern a causa del seu poder econòmic, que provoca que indirectament, aquestes empreses siguin les que controlin el país.
    Els objectius del nostre treball són la investigació sobre el dilema del coltan al Congo, el que comporta i explicar les nostres solucions davant aquest conflicte.

    Irene Torres Santiago, Alejandro Rosales Vega, María Castillo Mulero i Berta Granados Segura.

    ResponderEliminar
  3. En conclusió, la República Democràtica del Congo pateix una situació molt greu tant a nivell ecològic, social com econòmic i polític, degut a l'actuació de multinacionals, països desenvolupats i el propi govern del país.
    Per poder combatre aquest problema el que proposem en aquesta cimera és que les organitzacions internacionals s'impliquin completament en tractar aquest tema i facin campanyes de sensibilització als països que importen el coltan provinent del Congo; que les multinacionals cerquin un substitut d'aquest mineral i que es canviïn els governants d'aquest país per altres que es preocupin veritablement per la població civil i no pel seu propi benefici econòmic.

    Irene Torres Santiago, Alejandro Rosales Vega, María Castillo Mulero i Berta Granados Segura.

    ResponderEliminar
  4. Adrià Pedrera, Joel Mera, Marc Durán, Gerard Rubio:

    Segons l’informe que acabem de llegir, traiem la conclusió que el coltán és un mineral àmpliament utilitzat per a la creació de noves tecnologies, que afecta greu i directament a Bukavu, una ciutat del Congo. La majoria de persones que s’encarreguen de l’extracció d’aquest mineral són nens que treballen en pèssimes condicions i amb un perill constant. El problema és que aquesta situació pot arribar a afectar a tot el país i que cada cop vagi a més. Aquest fet és degut als interessos de les multinacionals, que mostren més interès pel benefici econòmic que pel benestar humà.
    Per tant, el nostre objectiu com a grup en aquesta cimera és fer conscients a tots d’aquesta situació explicant-la detalladament mitjançant diversos apartats, empatitzar amb la població de Bukavu i oferir solucions per a aquest conflicte.

    ResponderEliminar
  5. Adrià Pedrera, Joel Mera, Marc Durán, Gerard Rubio:

    Després d'haver realitzat el treball ens hem adonat que hem de prendre consciència d'aquest problema que sembla que ens toca de lluny pero no és així, ja que nosaltres mateixos engrandim el conflicte cada cop que ens comprem un aparell electrònic. Hauríem d'emfatitzar amb les persones que treballen en condicions infrahumanes i adonar-nos que no mereixen una situació com aquesta pels nostres capricis.
    Ens hem de mentalitzar què només hem de comprar el que ens és realment necessari, sense guiar-nos únicament per les modes i les innovacions. Destigem que en un futur aquesta situació millori i els treballadors no segueixin patint aquestes pèssimes condicions.

    ResponderEliminar