Logo

Logo
2n premi Concurs "Deixa la teva petjada"

sábado, 7 de febrero de 2015



BRASIL:VIURE A L’AMAZONES


Estem a Brasil, concretament a l’Amazones. Som de la tribu kawahiva, i estem en perill.


A Brasil som unes 240 tribus d’indígenes, quasibé un mil.lió de persones en total, encara que repartits en tribus de 200-300 membres fins a una tribu de la qual només queda un habitant.
En general, les tribus que vivim a l’Amazones estem sent desterrades. Rebem atacs violents, invasions, o a vegades directament el govern ens treu la terra (grans extensions!!) per a plantar soja, entre d’altres, o tenir-hi bestiar…


A més, moltes de les nostres comunitats es veuen afectades per malalties que no sabem curar, que mai havíem tingut.




9 comentarios:

  1. Grup: Carlos Viles, Javier Fernández, Carles Bastida

    Inicialment, aquest problema ens ha generat una certa preocupació i interes per aquestes tribus situades a la selva amazònica situada a Brasil en gran part.
    El problema que aquestes tribus tenen, és que estan sent desterrades del seu territori per culpa de l'acció humana (estat i empreses privades).
    La nostra hipòtesi es que per culpa de l’estat i de les empreses multinacionals s’està destruint bona part del Amazones i està generant una gran desforestació provocada per l’acció de l’home. Aquesta desforestació genera altres problemes com la emigració forçada d’indígenes, una alteració del ecosistema i una continua desaparició d’espècies del “pulmó del planeta”.

    ResponderEliminar
  2. Grup: Rafa González, Stephany Peña, Marta Flamarich

    Per començar tenim una sèrie d'hipòtesis en les quals es refereixen en el tema de les tribus situades a l'Amazones amb els seus beneficis i conflictes.
    La primera hipòtesi que hem tret és que ens plantegem l'origen i el motiu principal del conflicte és econòmic, perquè en guanyar terreny provocant la desforestació els acabaria comportant un guany monetari molt elevat, compensant així amb la pèrdua de vegetació que per a ells és mínima però a llarg termini és la degeneració de la qualitat de vida d’arreu del planeta.
    La segona hipòtesi és que les tribus originàries del país, perden la vida que portaven anteriorment, els seus hàbits, tot això és perquè s’anteposa entremig els beneficis ja siguin polítics com econòmics.
    Nosaltres com a grup tenim una organització prèvia, en la qual tracta de posar les idees les quals ha buscat cadascú individualment en comú. Seguidament comentar-les tots tres i per últim fer un redactat conjunt, d’aquesta manera aconseguir una participació activa i equitativa de tots tres membres.

    ResponderEliminar
  3. Grup: Marta Sanz, Jonathan Villamar i Melissa Moreira


    A nosaltres ens ha tocat tractar el problema que actualment està sofrint l'Amazones amb el desterrament de milers de tribus indígenes a mans del govern o individus concrets. Nosaltres, en aquest moment, tenim un coneixement molt superficial de les tribus de l'Amazona i d'aquest problema que pateixen aquestes tribus. Sabem que són civilitzacions aïllades del món i amb costums molt diferents de les nostres. També som conscients de l'actual desforestació de l'Amazones i conseqüent exili d'aquestes "civilitzacions".

    La nostra hipòtesi per explicar aquesta situació, és el benefici econòmic de l'òrgan principal de Brasil, el govern, i empreses amb l'expropiació d'aquestes terres. La desforestació per a fins econòmics provoca pèrdua de biodiversitat, i el desplaçament, no sempre pacífic, de les tribus amazòniques.

    Ens encararem a aquest treball en l'àmbit més mediambiental, però, tractarem per sobre també el social. Els objectius en aquest treball són profunditzar en el tema per ser capaços d'entendre la situació d'aquestes tribus, conèixer la causa i pensar en possibles solucions. Per aconseguir els nostres objectius ens repartirem la feina i en finalitzar posar-ho en comú per poder fer el treball conjuntament.

    ResponderEliminar
  4. Grup: Nadia Pérez, Karen Freixas i Inma Antón

    -Del tema ens hem informat que les desforestacions, les incontables explotacions de terres i desterrament de tribus de l'Amazones estan afectant a qüasi bé un milió de persones política i econòmicament, ja que aquesta és la seva llar, són els seus hàbits, és la seva vida la que es destrueix juntament amb els boscos i la vegetació. Es queden sense res per l'ambició d'altres.
    Però aquest tema no afecta només a les tribus del país, sinó que pot ser un problema universal, ja que es tracta de la naturalesa de l'Amazones, una naturalesa que pertany a un món on és necessària per a tots.
    El que no sabem de la situació és quin és el veritable causant del problema, els factors que han influït i les diferents solucions que podríem donar.
    -Del problema sabem que a Brasil, concretament a l’Amazones, a la tribu kawahiva, una de les 240 tribus repartides en 200-300 membres que estan sent desterrades. Reben atacs violents, invasions, o de vegades directament el govern els treu grans extensions de terra per a explotar o tenir-hi bestiar… A més moltes de les comunitats es veuen afectades per malalties desconegudes i incurables.

    ResponderEliminar
  5. Grup: Carles Bastida, Javier Fernandez, Carlos Viles
    La conclusio del nostre grup es que, en general, hem fet un bon treball però podríem haver-nos sortit millor ja que ens ha faltat un punt de planificació.

    Però a part d’això estem contents per el resultat del treball ja que hem treballat a gust entre tots i hem fet un treball que ens ha ajudat a veure una perspectiva que no teníem del que pasa actualment a l’Amazones i els problemes que per culpa de diversos factors estan malbaratant aquesta regió d’una manera molt ràpida.

    Hem assolit els objectius que es vam proposar des de un principi que eren trobar solucions als problemes que l’Amazones està patint des de els darrers anys.
    Aquestes solucions s’haurien d’aplicar ja, perquè sinó l’Amazones ja no serà el que era abans i l’estem perjudicant de manera molt greu.

    En definitiva, amb aquest treball que hem realitzat creiem que es tindria que posar en marxa ràpidament solucions efectives per intentar recuperar una mica l’Amazones i posa fi a tots aquests factors que perjudiquen greument aquesta regió tant selvàtica com el el riu Amazones que és el més caudalós del món i cada cop està rebent més sequeres i poques precipitacions que hi ha per culpa del canvi climàtic

    ResponderEliminar
  6. Grup: Marta Flamarich, Stephany Peña, Rafa González

    Després de la realització d'aquest treball juntament amb la prèvia investigació del tema, hem sigut capaços de comprovar com l'Amazones és destruït progressivament des de ja fa anys. La intenció rere aquest fenomen, sembla, rau principalment en la obtenció d'un gran benefici econòmic gràcies a la explotació d'aquestes terres altament productives a nivell agrícola.

    Hi ha un factor, però, del que els inversors que arrasen l'Amazones semblen no adonar-se'n: el bosc no és infinit. Si es continua destruint indiscriminadament, s'arribarà a un punt de no-retorn en que la explotació ja establerta deixarà de ser productiva i generar beneficis. A més, tot això acabarà desembocant en la desertificació progressiva i inevitable de l'Amazones, un fet que canviaria radicalment la situació ecològica del planeta tal i com el coneixem.

    És per això que es necessita que la Comunitat Internacional intervingui en l'assumpte de manera rotunda i impedeixi que els interessos particulars d'uns individus o unes institucions —ja siguin empreses, països...— perjudiquin tan radicalment la totalitat del planeta Terra i la població que en ell habita.

    A mode de conclusió del projecte com a grup, estem satisfets amb el resultat de la nostra recerca i el nostre treball. Hem funcionat molt bé com a grup i l'experiència ha estat satisfactòria per a tots, almenys en aquest sentit.

    ResponderEliminar
  7. Grup: Marta Sanz, Jonathan Villamar i Melissa Moreira.

    Des de fa molt temps aquestes terres són explotades d'una manera incontrolada i sense les penalitzacions necessàries per aturar aquesta catàstrofe biològica. Tant les empreses explotadores com els individus concrets, que es volen beneficiar de la matèria prima d'aquest boscos, no tenen en compte que la velocitat d'explotació és molt superior a la velocitat de regeneració. Per aquest motiu encara que es reforesti el bosc es perdrà en poc temps, afectant no només els interessos econòmics d'aquests explotadors sinó també la resta del planeta que indirectament notarà els canvis climàtics que es produiran amb la ràpida pèrdua del bosc.

    Aquesta situació es preocupant per això el paper d'Insitucions governamentals i d'algunes organitzacions és essencial per aturar aquesta degradació del ecosistema que es l'Amazones. Imposant dures penalitzacions i prohibint de forma contundent activitat que busquen el lucre de individus concret o empreses.

    La nostra conclusió com a grup és que ens ha mancat una mica d'organització i coordinació, però encara i així hem fet el millor que hem pogut. La nostra recerca prèvia i durant les sessions de classe ens ha permès aprendre i aprofundir en aquesta problemàtica, donant-nos compte que si no es talla d'arrel dintre d'uns anys serà irreversible la recuperació del pulmó del planeta.

    ResponderEliminar
  8. El nostre grup està format per: Marcel Tulla, David del Bosque, Iván Fernandez

    Inicialment, ens han plantejat un problema greu que afecta a la geopolítica d´una zona que anomenen el "pulmó del món".Per la seva gran extensió de terreny natural, l´Amazones situat a Brasil i Perú, és el bosc tropical més extens del món.

    Tot plegat, fa que l´Amazones sigui una gran font d´extracció de recursos i desforestació tant per part del govern com de les grans multinacionals i en alguns casos,se´n aprofiten també, grans càrtels de la droga. Situació natural que provoca grans interessos econòmics i afecta directament a les aproximadament 240 tribus indígenes amazòniques. Aquestes tribus es veuen greument afectades per l´expropiació del medi natural, en el que subsisteixen des de fa molt anys. D´aquesta forma se´ls retira la seva llibertat tal com diu Sydney Possuelo, exmembre de Funai: "Son los últimos hombres realmente libres, pero les mataremos" referint-se a les societats tribals amazòniques.

    Conscients d´aquest problema, hem decidit investigar a fons per conèixer en detall, l´origen, les causes i les conseqüències d´aquesta problemàtica. En base a aquesta investigació, tractarem d´idear possibles solucions i sortides per a aquestes tribus, analitzant les seves prioritats e intentant que tant el govern com les grans multinacionals, les tinguin en compte, respectant-les i valorant-les.

    Cadascun dels membres del grup tindrà una funció específica; l´origen, les causes i les conseqüències del problema seran investigades per separat i posteriorment en les ultimes sessions del treball, unificarem les nostres idees per tractar d´idear possibles solucions.

    ResponderEliminar
  9. GRUP: Ivan Fernandez, Marcel Tulla, David del Bosque

    Després de finalitzar la cimera, en la qual vam participar aportant el nostre estudi de la situació que és viu a la Regió de l'Amazones, hem pogut extreure'n algunes conclusions.

    En primer lloc, cal conscienciar-nos de la importància de evitar que es continui desforestant de forma extrema la natura de l'Amazonia, ja que si continua avançant d'aquesta forma, desapareixerà, però a més afecta a l'home, ja que moltes tribus indigenes perden el seu lloc de residència per la tala abusiva per part de les industries i de individus concrets.

    En segon lloc, cal actuar per evitar que es continuin produint aquests fets que el que fan es perjudicar el correcte funcionament del planeta.

    I per últim, cal adonar-nos que no tot és treure'n profit econòmic de tot, cosa que sembla que les persones responsables dels fets que es produeixen a aquesta regió, no han assimilat encara, es per aiò que cal fer-los veure que no ho estan fent bé perquè provoquen un gran perjudici per a tothom.

    Finalment, voldríem fer una petita valoració del que ha representat el treball per a nosaltres:

    Ha estat un treball que tot i que hem tingut algunes dificultats, hem sabut treure'l endevant, i aconseguir conscienciar-nos del fet que estàvem tractant. En general, hem quedat molt satisfets amb la estructura del treball, i la nostra realització d'aquest, que esperem que rebi una bona qualificació.

    ResponderEliminar