Logo

Logo
2n premi Concurs "Deixa la teva petjada"

domingo, 11 de octubre de 2015

                         
                                                                                                                            



              L’illa Indonesia de BANGKA




L’illa indonèsia de Bangka és el gran productor mundial d’estany, un material dúctil y mal·leable, fonamentalment s’usa per soldar xips de mòbils, tabletes i altres aparells electrònics de consum, bàsics per el nostre món electrònic i el nostre benestar. El preu que es paga per tenir aquest tresor és un profund impacte mediambiental.Milers de miners remouen els fons marí treballant des de plataformes flotants en el litoral de l’illa de Bangka.
El bosc tropical va retrocedint amb rapidesa per donar pas a nous pous miners mentre la majoria dels esgotats queden abandonats; només pocs són convertits en plantacions de palmeres.
Un estudi de la universitat de Bangka descobreix que els abocaments de sorra han matat del 30% a60% del escull de corall, el que ha fet que els peixos d’aquella zona s’allunyessin de la costa.

3 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Grup: Mar Serván, Hara Fajardo, Tania Lama, Judith Murias.

    El nostre treball d’investigació tracta sobre l’illa de Bangka d’Indonèsia, hem escollit aquest tema per dos motius:
    1. Per mostrar la cara real i no turística de l’illa paradisíaca.
    2. Per obrir els ulls a les persones que no són conscients que hi ha darrere de la elaboració de les tecnologies utilitzades avui dia.

    Després de fer una breu investigació entorn a la problemàtica de l’illa de Bangka d’Indonèsia, podem destacar com a principal causa l’explotació minera (estany), que és la conseqüent de problemes com la contaminació de l’illa, la creació de màfies entorn a l’explotació il•legal...

    El nostre objectiu es conèixer i respondre a les preguntes plantejades prèviament, com per exemple quines són les causes i les conseqüències de l’explotació de l’illa, com actua el govern davant d’aquesta situació, com i quines empreses a nivell internacional s’aprofiten... Per últim, com a grup el nostre principal objectiu és trobar la solució al problema.

    Per l’elaboració d’aquest treball em decidit posar tots els punts en comú amb tot el grup per obtenir les respostes i opinions de tots els membres durant les sessions establertes a classe.

    ResponderEliminar
  3. Grup: Mar Serván, Hara Fajardo, Tania Lama i Judith Murias.

    El projecte de la cimera és molt recomanable. Creiem que amb aquests treballs i amb la recerca més profunda que comporta sobre un tema específic, fa que tot i tenir una petita idea sobre el fenomen trobem coses molt impactants que feien augmentar les nostres expectatives sobre la realitat que viuen, en el nostre cas l'Illa de Bangka a Indonèsia.

    Considerem que em aconseguit els nostres dos objectius principals a l'hora de triar el tema, que eren mostrar la cara real de l'illa i intentar conscienciar si més no d'alguna forma als nostres companys sobre el tema.

    Desgraciadament l'illa de Bangka, un dels molts llocs on es veuen dominats per màfies en les activitats d'explotació, en aquest cas Bangka destaca l'explotació d'un mineral, l'estany. Aquesta explotació arriba als seus límits, és a dir, la màfia i la corrupció sempre present en l'explotació de l'illa dona l'esquena a les dures precarietats de les persones que treballen per extreure aquest material, també els impactes mediambientals que generen en l'illa,... Les màfies bàsicament busquen la forma de com generar milions de dòlars i per tant beneficiar clarament a oficials corruptes, tot això ho fan la major part dels cops a esquenes dels propis treballadors.Clarament l'Illa de Bangka presenta dues cares, és a dir, una cara més turística que intenta mostrar a l'exterior lo millor de l'illa deixant enrere la segona cara de la vertadera realitat sobre l'explotació d'estany, el tema màfies i les precarietats en que es troben els treballadors.

    Amb aquest treball em volgut donar a entendre que per què nosaltres puguem gaudir de les tecnologies i sobretot dels famosos smartphones que contenen aquest mineral i que esta present en els productes de moltes multinacionals conegudes en l'àmbit tecnològic, prèviament hi ha hagut un procés per l'elaboració del producte que en molts casos desconeixem. No volem prohibir a la gent l'ús d'aquests productes amb aquest material que sense adonar-nos o per desconeixement de la procedència consumim, però si que volem fer reflexionar i fer pensar dos cops als compradors a l'hora de canviar els seus telèfons mòbils simplement pel fet de que han sorgit uns altres de nous i ens encapritxem tot i no tenir una gran necessitat.

    Volem acabar la conclusió amb una frase reflexiva abans de fer aquestes compres innecessàries que em comentat abans, i per tant afavorint a la continuació i a l'existència de corrupció i sobretot de les màfies:
    DE VERITAT HO NECESSITES?

    ResponderEliminar